Du behöver
- 3 1/2 dl salt
- 1/2 msk salpeter
- 3 liter vatten
- 2 kalkonklubbor à ca 900 g
- 1 gul lök, skivad
- 2 morötter, skivade
- 3 lagerblad
- 10 vitpepparkorn
- några kvistar timjan/1 tsk torkad
- Senapskräm:
- 1 1/2 dl creme fraiche
- 3 msk grovkornig dijonsenap
- Grönsaker till servering:
- 4 potatisar i bitar
- 2 morötter i bitar
- 2 palsternackor i bitar
- 1/2 kålrot i bitar
- 1/2 rotselleri i bitar
- 1/2 purjolök i grova skivor
Gör så här
1
Rimning: Rör ut salt och salpeter i vattnet. Lägg i kalkonklubborna i saltlaken och ställ kallt i 2 dygn.
2
3
Kokning: Spola av klubborna i kallt vatten, lägg i en stor kastrull. Täck med vatten. Koka upp, skumma väl, lägg i lök, morötter, lagerblad, vitpeppar och timjan. Koka sakta
4
i cirka 50 minuter. Spara buljongen.
5
6
Senapskräm: Blanda creme fraiche med grovkornig dijonsenap.
7
8
Grönsaker: Lägg rotsakerna i en kastrull. Sila över kalkonbuljongen och koka i 12–15 minuter. Låt purjon koka med de sista 3 minuterna.
9
10
Ta bort skinnet från klubborna, skär upp köttet. Servera med grönsaker, buljong och senapskräm.