Kryddigt vinterbröd

Du behöver 1 1/2 paket jäst (75 g) 5 dl rumstempererat mörkt öl 2 tsk salt 1 1/2 dl mörk brödsirap 250 g messmör 1/2...


2 portioner

Du behöver

  • 1 1/2 paket jäst (75 g)
  • 5 dl rumstempererat mörkt öl
  • 2 tsk salt
  • 1 1/2 dl mörk brödsirap
  • 250 g messmör
  • 1/2 msk mald pomerans
  • 1/2 tsk mald nejlika
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 dl lingonsylt
  • 9 dl (ca 500 g) rågsikt
  • 4 dl (ca 220 g) vetemjöl special
  • ca 4 dl (ca 220 g) vetemjöl

Gör så här

1
Vispa ut jästen i lite av ölet tills den löst sig. Blanda med resten av ölet i en degbunke eller i köksmaskinens bunke. Tillsätt salt, sirap, messmör, kryddor och sylt. Blanda allt väl.

2

3
Rör ner rågsikt och vetemjöl special. Tillsätt vanligt vetemjöl tills degen känns smidig. Det är bättre att degen är för lös än för fast, så spara gärna 1–2 deciliter av vetemjölet, resten kan användas till utbakningen. Arbeta degen i maskinen cirka 8 minuter. Knåda ihop degen för hand, lägg den i en mjölad bunke och strö lite mjöl på ytan. Täck med plast och bakduk. Ställ degen svalt i kylskåp och låt jäsa över natten.

4

5
Arbeta ihop degen på bakbordet, den klibbar på grund av sirapen och rågmjölet. Strö mjöl på bänken och knåda. Forma två runda eller avlånga limpor och lägg dem på papprad plåt. Täck med bakduk och jäs 45–60 minuter.

6

7
Skåra mönster i ytan med en vass kniv. Pensla med hopvispat ägg och grädda på nedre falsen i 200 grader cirka 40 minuter. Lägg ett bakplåtspapper över om limporna blir för mörka mot slutet.

8

9
Ta ut limporna och låt dem kallna i bakdukar. Bröden kan frysas, men håller sig en vecka i sval rumstemperatur.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top