Frikassé på gös med blåmusslor och tomat

Du behöver 1 kg blåmusslor 1/2 fänkålsstånd 1 msk olivolja 1 gul lök, skivad 3 vitlöksklyftor, skivade 3 dl vitt vin 2 msk smör salt...


4 portioner

Du behöver

  • 1 kg blåmusslor
  • 1/2 fänkålsstånd
  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök, skivad
  • 3 vitlöksklyftor, skivade
  • 3 dl vitt vin
  • 2 msk smör
  • salt och peppar
  • 3 tomater, skållade, skalade
  • och urkärnade
  • 600 g gösfilé
  • salt

Gör så här

1
Skölj musslorna i kallt vatten och dra bort eventuellt sjögräs. Kassera alla musslor som inte är stängda och som inte stänger sig när du knackar på dem.

2
Ansa fänkålen och skiva den. Fräs den i en vid kastrull i olivoljan tillsammans med lök och vitlök i en minut. Släng i musslorna och blanda runt. Häll på vinet, lägg på lock. Koka musslorna tills de öppnat sig. Det tar cirka 3 minuter. Skaka kastrullen då och då under kokningen. Lyft upp musslorna och häll buljongen från musselkoket och grönsakerna i en mixer. Tillsätt smöret och kör till en slät, fin sky. Smaka av med salt och peppar. Häll tillbaka i kastrullen.

3
Skär tomaterna i bitar.

4
Värm ugnen till 200 grader. Dela filéerna i 3–4 bitar var. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, salta. Sätt in plåten mitt i ugnen i cirka 6 minuter.

5
Värm musslor och tomater i skyn, servera till gösen. Gärna tillsammans med pressad potatis.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top