Du behöver
- 1 kg blåmusslor
- 1/2 fänkålsstånd
- 1 msk olivolja
- 1 gul lök, skivad
- 3 vitlöksklyftor, skivade
- 3 dl vitt vin
- 2 msk smör
- salt och peppar
- 3 tomater, skållade, skalade
- och urkärnade
- 600 g gösfilé
- salt
Gör så här
1
Skölj musslorna i kallt vatten och dra bort eventuellt sjögräs. Kassera alla musslor som inte är stängda och som inte stänger sig när du knackar på dem.
2
Ansa fänkålen och skiva den. Fräs den i en vid kastrull i olivoljan tillsammans med lök och vitlök i en minut. Släng i musslorna och blanda runt. Häll på vinet, lägg på lock. Koka musslorna tills de öppnat sig. Det tar cirka 3 minuter. Skaka kastrullen då och då under kokningen. Lyft upp musslorna och häll buljongen från musselkoket och grönsakerna i en mixer. Tillsätt smöret och kör till en slät, fin sky. Smaka av med salt och peppar. Häll tillbaka i kastrullen.
3
Skär tomaterna i bitar.
4
Värm ugnen till 200 grader. Dela filéerna i 3–4 bitar var. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, salta. Sätt in plåten mitt i ugnen i cirka 6 minuter.
5
Värm musslor och tomater i skyn, servera till gösen. Gärna tillsammans med pressad potatis.