Vårsparris med smörzabaione

Du behöver 12 tjocka gröna sparrisstjälkar vatten och salt Zabaione: 1/2 dl torrt vitt vin 1/2 dl pressad limesaft 50 g smör, smält 4 äggulor...


4 portioner

Du behöver

  • 12 tjocka gröna sparrisstjälkar
  • vatten och salt
  • Zabaione:
  • 1/2 dl torrt vitt vin
  • 1/2 dl pressad limesaft
  • 50 g smör, smält
  • 4 äggulor (storlek M)
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk strösocker
  • 1/2–1 tsk finhackad chili
  • 2 msk skurna korianderblad

Gör så här

1
Skär bort sparrisarnas nedre del om de är träiga. Skölj och koka i lättsaltat vatten cirka 5 minuter, de ska fortfarande vara lite krispiga. Häll bort vattnet och spola ett ögonblick under kallvatten. Håll stjälkarna ljumma tills serveringsdags.

2

3
Zabaione: Förbered ett vattenbad, en vid kastrull med sjudande vatten.

4
Mät upp vin och limesaft och värm vätskan. Smält smöret.

5
Vispa äggulor med salt och socker till skum i en rostfri bunke som passar i vattenbadet. Vispa ner den varma vätskan i äggpöset. Sätt bunken i vattenbadet och vispa, helst med elvisp, tills skummet blir krämigt. Vispa då ner smält smör, ej bottensatsen. Lyft bunken av kastrullen och vispa ytterligare tills pöset svalnat något.

6

7
Rör ner chili och korianderblad. Smaka av med salt och socker om så behövs. Servera såsen ljummen till sparrisarna. Garnera med mangoldgroddar om så önskas.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top