Du behöver

  • 12–16 tjocka, vita sparrisar
  • 3 tsk salt/liter vatten
  • Nässelhollandaise:
  • 3 msk saft från citron
  • 3 äggulor
  • 200 g smör, skirat
  • 1 msk förvällda och finhackade nässlor
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

1
Skala sparrisen från toppen och nedåt. Bryt av den sista träiga delen. Skölj sparrisarna. Ska många sparrisar skalas, lägg dem i en blandning av lika delar mjölk och vatten tills de ska tillagas. Koka dem med knopparna åt samma håll i saltat vatten. Koktiden kan variera beroende på säsong till mellan 10 och 40 minuter. Känn efter med sticka.

2

3
Koka upp citronsaften och vispa i äggulorna. Ställ kastrullen i vattenbad på spisen och låt såsen tjockna under ständig vispning. Tillsätt det varma smöret, lite åt gången under fortsatt vispning tills såsen är tjock. Blanda ner nässlorna och smaka av med salt och peppar.