Småbröd med dinkel och morot

Du behöver 1 st morot ca 100 g 0.5 pkt jäst (25 g) 2 msk rapsolja (raps)olja 1 tsk salt 1 tsk malen koriander 2.5...


20 portioner

Du behöver

  • 1 st morot ca 100 g
  • 0.5 pkt jäst (25 g)
  • 2 msk rapsolja (raps)olja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk malen koriander
  • 2.5 dl Ljummet vatten
  • 1 dl dinkel fullkornsmjöl (55 g)
  • 7 dl vetemjöl special (420 g)
  • 2 st ägg
  • flingsalt

Gör så här

1
Skala moroten och riv den fint.

2
Smula ner jästen i matberedarens bunke med plastvingen eller kniven monterad. Skeda i olja, salt och koriander. Häll i vattnet och låt maskinen snurra långsamt tills jästen löst sig.

3
Blanda ner morotsriv och dinkelmjöl.

4
Häll i nästan allt vetemjöl, spara cirka 1/2 deciliter till utbakning, och arbeta samman degen några minuter med halv fart på maskinen. Håll den fast så att den inte skuttar ner från köksbänken. Arbeta samman degen på bakbordet och lägg den i en bunke att jäsa övertäckt i 30–40 minuter.

5
Ta upp degen på mjölad bänk. Dela degen i två delar, trilla ut varje till en längd som därefter delas i 9–10 småbitar. Trilla runda eller avlånga bröd som läggs på papprad plåt. Jäs dem övertäckta cirka 20 minuter.

6
Pensla bröden med hopvispat ägg. Strö på flingsalt. Grädda bröden mitt i ugnen i 225 grader cirka 12 minuter tills de fått fin färg. Låt kallna på galler.

7
Bröden smakar bäst när de är nybakade, men kan även frysas ett par veckor och ljummas lite i ugnen strax före servering.


Kommentar:
Det här receptet ingår i Icakurirens Valborgsmeny 2008.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top