Du behöver
- 1 knippa sparris, 250 g
- 3 potatisar, 300 g
- 2 dl strimlad purjo
- 2 msk smör
- 1 kvist timjan
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 7 dl vatten
- 2 1/2 dl matlagningsgrädde 15%
- salt och vitpeppar
- parmesanost
- grovt bröd + parmaskinka
Gör så här
1
1 Skär bort nedre delen av sparrisstjälkarna. Skala potatisar och purjo.
2
Skär sparris (spara topparna till garnering), potatis och purjo. Fräs allt i smör i en kastrull. Lägg i timjan och buljongtärning, häll på vatten och grädde. Koka grönsakerna mjuka, cirka 10 minuter.
3
2 Mixa soppan slät med stavmixer. Smaka av med salt och vitpeppar.
4
3 Ös upp soppan i tallrikar, strö på riven parmesanost och lägg i sparristopparna. Servera grovt bröd med lufttorkad skinka vid sidan om. Ät pannkakor med sylt till dessert.