Du behöver

  • 1 kg sparris vit
  • vatten salt
  • 1 tsk strösocker
  • 0.5 st citron saften av
  • 1 dl olivolja fruktig
  • 2 msk dragon torkad
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 st kajennpeppar duttar
  • 2 krm svartpeppar nymalen

Till servering:

0.5 dl pinjenötter
rosa bergssalt (Santa Maria)

Gör så här

1
Skala en sparrisstång i taget med potatisskalare. Det går lättast om sparrisen ligger ner på skärbrädan under tiden. Skär bort stångens nedersta del om den ser träig ut.

2
Lägg sparrisen i rymlig kastrull och mät upp vatten så det täcker. Fiska upp sparrisen igen och häll 2 teskedar salt per liter vatten i kastrullen. Tillsätt också socker och citronsaft. Koka upp vattnet under lock på hög värme.

3
Lägg i sparrisen, låt koka upp igen och sänk till låg värme. Låt sparrisen koka utan lock tills den är knappt mjuk, 8–14 minuter beroende på tjocklek. Kolla genom att lyfta upp en stängel med tång och se om den börja sloka lite. Då är den färdig.

4
Kan göras färdigt i förväg. Låt svalna och mikra varm igen före servering, 3–4 minuter på högsta effekt.

5
Smaksätt oljan medan sparrisen kokar: Krossa dragonen i mortel med saltet, blanda ner i oljan tillsammans med pepparsorterna.

6
Oljan vinner på att stå och dra i rumsvärme några timmar.

7
Rosta pinjekärnorna under ständig passning ett par minuter i het, torr stekpanna. Skaka om ofta.