Du behöver

  • 1 stånd citrongräs
  • 1 späd purjolök
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 4 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 dutt kajennpeppar
  • 1 kg (frysta) blåmusslor med skal
  • 50 g kallt smör
  • 1–2 nävar strimlad sköljd ängssyra eller spenatblad

Gör så här

1
Krossa och banka citrongräset mellan mortelstöt och skärbräda, men dela det inte. Lägg i 4-liters kastrull. Ansa, skölj och finstrimla purjon, lägg i grytan. Häll på vin och vatten, smula i buljong och dutta i kajenn. Koka upp under lock och sjud ett par minuter. Tillsätt musslorna, låt koka upp igen med locket på.

2

3
Sänk till svag värme och låt musslorna ånga cirka 4 minuter. Ta upp med hålslev och fördela i djupa tallrikar.

4

5
Fiska upp det träiga citrongräset, blanda bladstrimlor i spadet och häll det över musslorna. Ät med hjälp av sked och gaffel, bjud gärna brytbröd till.