Du behöver
- 1 stånd citrongräs
- 1 späd purjolök
- 1 dl torrt vitt vin
- 4 dl vatten
- 1 fiskbuljongtärning
- 1 dutt kajennpeppar
- 1 kg (frysta) blåmusslor med skal
- 50 g kallt smör
- 1–2 nävar strimlad sköljd ängssyra eller spenatblad
Gör så här
1
Krossa och banka citrongräset mellan mortelstöt och skärbräda, men dela det inte. Lägg i 4-liters kastrull. Ansa, skölj och finstrimla purjon, lägg i grytan. Häll på vin och vatten, smula i buljong och dutta i kajenn. Koka upp under lock och sjud ett par minuter. Tillsätt musslorna, låt koka upp igen med locket på.
2
3
Sänk till svag värme och låt musslorna ånga cirka 4 minuter. Ta upp med hålslev och fördela i djupa tallrikar.
4
5
Fiska upp det träiga citrongräset, blanda bladstrimlor i spadet och häll det över musslorna. Ät med hjälp av sked och gaffel, bjud gärna brytbröd till.