Du behöver
- 25 g jäst
- 6 dl ljummet vatten (37 grader)
- 2 tsk salt
- 1 msk honung
- 2 dl grovt rågmjöl
- 1 msk hel kardemumma som mortlas eller 1/2 tsk mald
- 1/2 dl linfrön
- 1/2 dl sesamfrön
- 1/2 dl solrosfrön
- ca 12 dl luftigt mätt vetemjöl + mjöl till utbakning
Gör så här
1
Smula jästen i en bunke och vispa ut den i vattnet.
2
Vispa ner allt utom vetemjölet. Arbeta ner så mycket vetemjöl att du får en hanterbar deg. Låt jäsa cirka 1 timme.
3
Dela degen i fyra delar. Forma bitarna till vridna baguetter cirka 25 centimeter långa. Låt jäsa cirka 1 timme.
4
Grädda bröden i 250 graders ugnsvärme cirka 15 minuter till gyllenbrun färg. Sänk värmen till 150 grader och grädda ytterligare 10 minuter.
Det här receptet ingår i Icakurirens studentmeny från 2008.