Du behöver
- 2 msk smör eller olivolja
- 3 dl avorioris
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- 1 1/2 dl torrt vitt vin
- 7 1/2 dl vatten
- 3/4 tsk salt
- 1 msk smör
- 50 g nyriven parmesanost
- 1 paket fryst sparris
- 1 burk (ca 400 g) kylda skalade kräftstjärtar
- svartpeppar
Gör så här
1
Hetta upp smör eller olja i en kastrull, fräs ris och vitlök ett par minuter under omrörning. Sänk värmen och tillsätt först vinet, sedan vatten med salt en skvätt i taget, så att vätskan står nätt och jämnt över riset. När lite vätska kokat bort ska mera i, under återkommande omrörning, cirka 25 minuter. Risotton ska vara ganska lös. Vänd i osten sist.
2
Koka sparrisen. Dela stängerna i tre delar, vänd ner stjälkbitarna i det färdiga ostriset och garnera med knopparna samt väl avrunna kräftstjärtar. Ställ fram svartpepparkvarnen!