Du behöver
- 4 dl standardmjölk
- 1 g (2 påsar) saffran
- 8 dl dinkelmjöl
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk strösocker
- 1 1/2 msk bakpulver
- 100 g smör
Gör så här
1
Värm mjölken, lägg i saffranet och låt dra under tiden mjölken svalnar. Blanda mjöl, salt, socker och bakpulver i en bunke. Smula i smöret. Tillsätt mjölken och rör snabbt ihop till en deg.
2
3
Arbetar man för länge blir sconesen sega.
4
Klicka 15 bullar i formar. Grädda mitt i ugnen i 250 grader cirka 12 minuter. Servera dem nygräddade med björnbärs- eller svartvinbärsmarmelad och vispad grädde.
5
6
Avnjuts med plommonmarmelad.
Tips! Scones med valnötter görs som ovan, men byt ut saffranet mot 2 dl hackade valnötter som blandas i mjölet. Mjölken ska då inte värmas.