Du behöver
- 3 dl dinkelmjöl
- 125 g kallt smör
- 1 msk strösocker
- 1–2 msk iskallt vatten
- Fyllning:
- 6 dl rabarber i 2 cm-bitar
- 1 1/2 dl strösocker
- 2 msk potatismjöl
- 1 tsk vaniljsocker
Gör så här
1
Smula mjöl, smör och socker grynigt, gärna i matberedare med kniv.
2
3
Tillsätt vatten och arbeta tills degen börjar samla sig i bunken. Knåda ihop degen snabbt, täck med plast och låt vila i kylskåpet minst en timme.
4
5
Kavla ut degen till en rundel, cirka 30 cm i diameter, och klä en pajform på 22 cm i diameter. Staga upp kanten med en remsa av alfolie.
6
Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen 8–10 minuter i 200 grader.
7
Ta bort folien när pajskalet svalnat något.
8
9
Blanda socker och potatismjöl, strö hälften av blandningen över pajbotten. Blanda resten med rabarbern och fördela i skalet.
10
11
Grädda i 200 grader i cirka 30 minuter. Provstick i rabarbern, och se till att vätskan i pajen stannat.
Tips! Rabarbern kan bytas mot valfritt bär. Minska då sockermängden till 1 dl, men tillaga på samma sätt.