Du behöver
- 4–6 stora färska rödbetor
- vatten
- Smörstekt svamp
- 400 g kantareller, skogschampinjoner eller karljohansvamp
- 50 g smör eller olja
- salt och svartpeppar
Gör så här
1
Rödbetscarpaccio: Skölj betorna och skär av blasten 4–5 centimeter ovanför fästet. Skär man av blasten helt läcker betan saft och blir torr och träig.
2
3
Koka upp betorna på högsta värme och sänk sen till lägsta. Låt koka under lock tills de är mjuka och skalet lätt kan smekas av.
4
Tar cirka en timme för betor som är 12 cm i diameter. Låt gärna några småbetor koka med någon kvart, för pynt.
5
6
Skiva betorna tunt. Lägg upp en aning omlott på stora ljusa tallrikar, fördela fräst svamp över och pynta med raspat citronskal och flingsalt.
7
8
Smörstekt svamp: Ansa och skiva svampen.Fräs den på nästan högsta värmen med fettet, vänd om, salta och peppra. Kan göras i förväg, kylas över natt och värmas i mikron.