Du behöver

  • 4–6 stora färska rödbetor
  • vatten
  • Smörstekt svamp
  • 400 g kantareller, skogschampinjoner eller karljohansvamp
  • 50 g smör eller olja
  • salt och svartpeppar

Gör så här

1
Rödbetscarpaccio: Skölj betorna och skär av blasten 4–5 centimeter ovanför fästet. Skär man av blasten helt läcker betan saft och blir torr och träig.

2

3
Koka upp betorna på högsta värme och sänk sen till lägsta. Låt koka under lock tills de är mjuka och skalet lätt kan smekas av.

4
Tar cirka en timme för betor som är 12 cm i diameter. Låt gärna några småbetor koka med någon kvart, för pynt.

5

6
Skiva betorna tunt. Lägg upp en aning omlott på stora ljusa tallrikar, fördela fräst svamp över och pynta med raspat citronskal och flingsalt.

7

8
Smörstekt svamp: Ansa och skiva svampen.Fräs den på nästan högsta värmen med fettet, vänd om, salta och peppra. Kan göras i förväg, kylas över natt och värmas i mikron.