Du behöver
- 1.6 kg plommon mogna, gula
- 0.5 dl vatten
- 1 st citron i tunna skivor
- 2.5 msk ingefära finstrimlad färsk
- 1 st kanelstång
- 2 krm vaniljsocker
- 1 st påse gul Melatin geleringspulver
- 1,1 kg strösocker
Gör så här
1
Skölj plommonen och ta bort skaften. Lägg dem i en stor rostfri gryta och häll på vattnet.
2
Skär citronskivorna i fyrkanter och tillsätt tillsammans med ingefära, kanelstång och vaniljsocker. Koka upp och låt koka cirka 20 minuter.
3
4
Ta av kastrullen från plattan.
5
För att få loss fruktköttet från plommonkärnorna kan man ta hjälp av elvispens degkrokar. Fiska upp kärnorna med en hålslev. Häll Melatin i blandningen och rör sedan ner sockret.
6
7
Låt koka upp och koka 1 minut. Häll upp på rena glasburkar som sköljts med konserveringsmedel.
8
Den här härliga marmeladen passar till allt. På mackan, till ostbiten eller kycklingfilén. Passa på att göra den nu i höst då plommonträden dignar av frukt.
Mängden blir cirka 1 1/2 liter