Du behöver
- 1–2 (300 g) majrovor
- 2 (200 g) morötter
- 1 lite lök skivad
- 300 g karljohanssvamp (eller champinjoner)
- smör till stekning
- 1 broccoli i buketter
- 2 dl vitt vin
- 10 gröna sparrisar i bitar
- 1 msk smör
- salt och svartpeppar
- hackad persilja
- 600 g sejfilé i bitar, gärna med skinnet kvar (lax eller annan fisk går också bra)
- salt och peppar
- olivolja
- Potatispuré:
- 2 vitlöksklyftor med skalet kvar
- 800 g mjölig potatis, skalad
- 1 1/2 dl varm mjölk
- 1–2 msk olivolja
- det rivna skalet från en citron
- salt och peppar
Gör så här
1
Skala majrovor och morötter. Fräs dem tillsammans med löken i smör i 3–4 minuter utan att de får färg. Bryn svampen för sig.
2
3
Lägg svamp och broccoli i samma panna som rotfrukterna, häll på vinet och koka i 3 minuter, lägg i sparrisen och koka i en minut, rör i en klick smör. Krydda med salt och peppar, strö över persilja.
4
5
Stek fisken med skinnsidan nedåt först, i het panna med lite olivolja. Stek den i sammanlagt 4–7 minuter beroende på tjocklek. Krydda med salt och peppar. Servera med grönsakerna och den goda potatispurén.
6
7
Potatispuré
8
Värm ugnen till 200 grader. Rosta vitlöksklyftorna i ugnen tills de blir mjuka, cirka 15 minuter. Pressa ur vitlöken ur skalet och mosa med en kniv eller en gaffel.
9
10
Koka potatisen mjuk. Slå bort vattnet, ånga av. Mosa med en gaffel, vispa i mjölk med en ballongvisp eller elvisp. Rör i vitlök, olivolja, citronskal. Smaka av med salt och peppa.