Stekt sej med vitvinskokta grönsaker

Du behöver 1–2 (300 g) majrovor 2 (200 g) morötter 1 lite lök skivad 300 g karljohanssvamp (eller champinjoner) smör till stekning 1 broccoli i...


4 portioner

Du behöver

  • 1–2 (300 g) majrovor
  • 2 (200 g) morötter
  • 1 lite lök skivad
  • 300 g karljohanssvamp (eller champinjoner)
  • smör till stekning
  • 1 broccoli i buketter
  • 2 dl vitt vin
  • 10 gröna sparrisar i bitar
  • 1 msk smör
  • salt och svartpeppar
  • hackad persilja
  • 600 g sejfilé i bitar, gärna med skinnet kvar (lax eller annan fisk går också bra)
  • salt och peppar
  • olivolja
  • Potatispuré:
  • 2 vitlöksklyftor med skalet kvar
  • 800 g mjölig potatis, skalad
  • 1 1/2 dl varm mjölk
  • 1–2 msk olivolja
  • det rivna skalet från en citron
  • salt och peppar

Gör så här

1
Skala majrovor och morötter. Fräs dem tillsammans med löken i smör i 3–4 minuter utan att de får färg. Bryn svampen för sig.

2

3
Lägg svamp och broccoli i samma panna som rotfrukterna, häll på vinet och koka i 3 minuter, lägg i sparrisen och koka i en minut, rör i en klick smör. Krydda med salt och peppar, strö över persilja.

4

5
Stek fisken med skinnsidan nedåt först, i het panna med lite olivolja. Stek den i sammanlagt 4–7 minuter beroende på tjocklek. Krydda med salt och peppar. Servera med grönsakerna och den goda potatispurén.

6

7
Potatispuré

8
Värm ugnen till 200 grader. Rosta vitlöksklyftorna i ugnen tills de blir mjuka, cirka 15 minuter. Pressa ur vitlöken ur skalet och mosa med en kniv eller en gaffel.

9

10
Koka potatisen mjuk. Slå bort vattnet, ånga av. Mosa med en gaffel, vispa i mjölk med en ballongvisp eller elvisp. Rör i vitlök, olivolja, citronskal. Smaka av med salt och peppa.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top