Risotto med hjärtmusslor

Du behöver 1 nät hjärtmusslor (ca 1 kg) Musselspad: 4 vitlöksklyftor 1 tsk torkad timjan 2 msk olivolja 1 dl vin 2 1/2 dl vatten...


4 portioner

Du behöver

  • 1 nät hjärtmusslor (ca 1 kg)
  • Musselspad:
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl vin
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1/2 fiskbuljongtärning
  • Risotto:
  • 7 dl vatten
  • 1 1/2 grönsaksbuljongtärning
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 75 g smör
  • 3 dl avorioris
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 msk pressad citron
  • 100 g parmesanost
  • 2 msk hackad färsk timjan
  • svartpeppar
  • Garnering:
  • svartpeppar och timjankvistar

Gör så här

1
Skölj och borsta musslorna. Låt dem ligga i kallt, lättsaltat vatten i cirka 1 timme för att skölja bort eventuella sandrester. Häll av vattnet. Knacka varje mussla mot bänken och släng dem som inte stänger sig.

2
Förbered musselspadet. Finhacka vitlöksklyftorna. Fräs vitlök och timjan i oljan på medelgod värme. De ska inte ta färg. Häll försiktigt i vinet och vattnet. Lägg i buljongtärningen. Koka upp och ställ kastrullen åt sidan.

3
Gör i ordning buljongen till risotton – koka upp vattnet med grönsaksbuljongtärningen. Ställ åt sidan. Finhacka schalottenlök och vitlök. Smält två tredjedelar av smöret i en tjockbottnad kastrull. Lägg i schalottenlök och vitlök, låt den bli mjuk men inte ta färg.

4
Häll i riset i lökhacket och låt det bli varmt under omrörning. Häll i vin och citronsaft och rör om. Låt risotton koka på svag värme och späd hela tiden med den varma buljongen, lite i taget så att vätskan får koka in. Rör ofta. Det tar cirka 30–40 minuter innan risotton fått en god, krämig konsistens.

5
Låt risotton vila under lock. Riv under tiden parmesanosten.

6
Koka upp musselspadet. Lägg i musslorna, skaka kastrullen och lägg på locket. Koka cirka 3 minuter eller tills musslorna öppnat sig. Låt dem vila under lock tills risotton är klar och häll därefter av spadet. Värm risotton försiktigt. Rör i resten av smöret, parmesanosten och hackad timjan.

7
Servera risotton på varma tallrikar. Toppa med nymald svartpeppar, hjärtmusslor och några timjankvistar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top