Rabarbersmulpaj med yoghurtsorbet

Du behöver 500 g (ca 1 liter) tunt skivad rabarber (eller 4–5 syrliga äpplen i tunna klyftor) 5 dl vatten 2 dl strösocker 1 vaniljstång...


4 portioner

Du behöver

  • 500 g (ca 1 liter) tunt skivad rabarber (eller 4–5 syrliga äpplen i tunna klyftor)
  • 5 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk pressad citronsaft
  • Smuldeg
  • 1 dl mandlar
  • 1 dl vetemjöl
  • 1/2 dl strösocker
  • 100 g smör
  • Yoghurtsorbet
  • rivet skal av 1 apelsin
  • saft av 1 citron
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1/2 dl flytande honung
  • 7 dl mild yoghurt naturell

Gör så här

1
Lägg rabarberskivorna (eller äppelklyftorna) i en bunke. Koka upp vatten med socker, kluven vaniljstång och citronsaft. Häll sockerlagen kokande över frukten, täck över och låt den kallna.

2

3
Sila av lagen och fördela frukten i ugnsfasta portionsskålar som rymmer cirka 3 deciliter.

4
Grovhacka mandlarna i matberedare, tillsätt mjöl, socker och smör i bitar. Kör till en grynig massa. Fördela smuldegen ovanpå frukten. Grädda mitt i ugnen i 225 grader tills ytan fått färg och frukten är mjuk, cirka 20 minuter.

5

6
Yoghurtsorbet: Koka upp apelsinskal, citronsaft, strösocker och vatten till en sockerlag. Ta den av plattan och vispa ner honungen. Låt sockerlagen kallna helt. Blanda den med yoghurt i en glassmaskin som får gå tills ingredienserna fryst till sorbetkonsistens. Lägg i en glassburk och förvara i frysen tills det är dags att servera den till pajen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top