Du behöver
- 500 g (ca 1 liter) tunt skivad rabarber (eller 4–5 syrliga äpplen i tunna klyftor)
- 5 dl vatten
- 2 dl strösocker
- 1 vaniljstång
- 2 msk pressad citronsaft
- Smuldeg
- 1 dl mandlar
- 1 dl vetemjöl
- 1/2 dl strösocker
- 100 g smör
- Yoghurtsorbet
- rivet skal av 1 apelsin
- saft av 1 citron
- 2 dl strösocker
- 2 dl vatten
- 1/2 dl flytande honung
- 7 dl mild yoghurt naturell
Gör så här
1
Lägg rabarberskivorna (eller äppelklyftorna) i en bunke. Koka upp vatten med socker, kluven vaniljstång och citronsaft. Häll sockerlagen kokande över frukten, täck över och låt den kallna.
2
3
Sila av lagen och fördela frukten i ugnsfasta portionsskålar som rymmer cirka 3 deciliter.
4
Grovhacka mandlarna i matberedare, tillsätt mjöl, socker och smör i bitar. Kör till en grynig massa. Fördela smuldegen ovanpå frukten. Grädda mitt i ugnen i 225 grader tills ytan fått färg och frukten är mjuk, cirka 20 minuter.
5
6
Yoghurtsorbet: Koka upp apelsinskal, citronsaft, strösocker och vatten till en sockerlag. Ta den av plattan och vispa ner honungen. Låt sockerlagen kallna helt. Blanda den med yoghurt i en glassmaskin som får gå tills ingredienserna fryst till sorbetkonsistens. Lägg i en glassburk och förvara i frysen tills det är dags att servera den till pajen.