Du behöver
- ca 400 g skinnfri laxfilé eller annan fisk
- olja + soja
- 400 g fänkål
- vatten, salt
- 2 msk smör/margarin
- 3 msk vetemjöl
- 4 dl mjölk
- salt, vitpeppar
- 1 knippa dill
Gör så här
1
Skär laxen i kuber, cirka 3 x 3 cm, och trä upp dem på spett. Pensla dem med olja och soja strax innan de läggs på grillen.
2
Ansa och klyfta fänkålen. Om du skär så att varje klyfta har kvar lite av rotplattan så håller bladen ihop under kokningen. Koka dem knappt färdiga i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och håll fänkålen varm under lock.
3
4
Gör såsen: Fräs matfett och mjöl. Häll i 3 dl mjölk, rör om väl och låt koka några minuter. Späd med mer mjölk till lagom konsistens. Smaksätt med salt och peppar. Blanda i finklippt dill och häll såsen över fänkålsklyftorna. Ät gärna färskpotatis till.