Du behöver
- 4–5 portioner fast, kallt potatismos med palsternacka
- Valfri smaksättning
- 2–3 msk tärnat stekt fläsk eller rostade mandelspån
- 1–2 msk finhackad timjan eller persilja
- 1 finhackad röd chili
- en handfull fräst svamp i småbitar
- 1 dl grovriven morot
- Panering:
- 1–2 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 1–2 dl osötat veteströbröd
- 1 liter frityrolja
Gör så här
1
Blanda smaksättningen i moset, välj det du gillar eller något du har hemma. Forma avlånga bullar av ungefär 1 matsked mos vardera. Trilla dem i först mjöl, sedan i uppvispat ägg och till slut i ströbröd.
2
(Använd ett ägg i taget, det blir ganska kletigt efter halva satsen.)
3
Hetta upp oljan till 180 grader i fritös eller gjutjärnsgryta (med hushållstermometer). Fritera cirka 6 kroketter i taget i 4 minuter. Ta upp och låt rinna av på kökspapper. Serveras ljumma.