Valnötsbröd med taleggio

Du behöver 1 liter vatten (rumstempererat) 50 g jäst 5 dl (300 g) lantbrödsmjöl, 4 sädesslag ca 2 liter (1 200 g) vetemjöl special 1...


4 portioner

Du behöver

  • 1 liter vatten (rumstempererat)
  • 50 g jäst
  • 5 dl (300 g) lantbrödsmjöl,
  • 4 sädesslag
  • ca 2 liter (1 200 g) vetemjöl
  • special
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk salt
  • 4 dl stora russin eller aprikoser
  • i stora bitar
  • 4 dl valnötter

Gör så här

1
Blanda vatten, jäst, mjölsorter och olivolja till en elastisk deg i hushållsassistenten. (Om du knådar för hand – se nedan.) Det tar cirka 15 minuter på låg hastighet. Tillsätt salt och blanda ytterligare 5 minuter.

2
Tillsätt russinen och valnötterna och kör maskinen några minuter till.

3

4
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, cirka en timme.

5
Forma till fyra längder och lägg dem på längden på en bakpappersklädd plåt. Eventuellt kan du pensla sidorna med lite olja ifall bröden jäser ihop. Låt dem jäsa med bakduk i cirka 60 minuter.

6

7
Värm upp ugnen till 250 grader. Sätt in bröden och spreja med vatten i ugnen. Sänk värmen till 200 grader och grädda bröden i cirka 30 minuter. Enklaste sättet att kontrollera om bröden är färdiga är att kontrollera innertemperaturen som bör vara 95 grader. Använd en köttermometer.


Kommentar:
Om du knådar för hand:
Receptet är anpassat efter hushållsmaskin. Om du knådar för hand behöver degspadet hålla 37 grader. Mjölmängden kan också avvika
– tillsätt mjölet lite i taget tills konsistensen på degen känns smidig. Tillsätt mer mjöl än den angivna mängden om degen känns för lös.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top