Du behöver
- 1 liter vatten (rumstempererat)
- 50 g jäst
- 5 dl (300 g) lantbrödsmjöl,
- 4 sädesslag
- ca 2 liter (1 200 g) vetemjöl
- special
- 1 msk olivolja
- 2 msk salt
- 4 dl stora russin eller aprikoser
- i stora bitar
- 4 dl valnötter
Gör så här
1
Blanda vatten, jäst, mjölsorter och olivolja till en elastisk deg i hushållsassistenten. (Om du knådar för hand – se nedan.) Det tar cirka 15 minuter på låg hastighet. Tillsätt salt och blanda ytterligare 5 minuter.
2
Tillsätt russinen och valnötterna och kör maskinen några minuter till.
3
4
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, cirka en timme.
5
Forma till fyra längder och lägg dem på längden på en bakpappersklädd plåt. Eventuellt kan du pensla sidorna med lite olja ifall bröden jäser ihop. Låt dem jäsa med bakduk i cirka 60 minuter.
6
7
Värm upp ugnen till 250 grader. Sätt in bröden och spreja med vatten i ugnen. Sänk värmen till 200 grader och grädda bröden i cirka 30 minuter. Enklaste sättet att kontrollera om bröden är färdiga är att kontrollera innertemperaturen som bör vara 95 grader. Använd en köttermometer.
Om du knådar för hand:
Receptet är anpassat efter hushållsmaskin. Om du knådar för hand behöver degspadet hålla 37 grader. Mjölmängden kan också avvika
– tillsätt mjölet lite i taget tills konsistensen på degen känns smidig. Tillsätt mer mjöl än den angivna mängden om degen känns för lös.