Du behöver
- 1 ägg
- 1 dl strösocker
- 1 dl starkt kaffe
- 1–2 tsk (espresso)kaffepulver
- 1 msk kakao
- 1/2 tsk vaniljsocker
- 1 1/2 dl kyld vispgrädde
- ca 1 dl kylda grovhackade valnötter, dadlar och katrinplommon
- 4 msk lönnsirap
Gör så här
1
Vispa ägg med strösocker i kastrull på medelvärme tills hushållstermometern precis överstiger 70 grader. Ta från spisen, vispa smeten sval och kyl den.
2
Använd kaffet att lösa upp mera kaffepulver, kakao och vaniljsocker i. Låt svalna och kyl.
3
4
Häll äggsmet och kaffeblandning i glassmaskin tillsammans med grädde. Låt maskinen arbeta glassen smidig och halvfryst.
5
6
Strö i hackad frukt och nötter och låt maskinen frysa färdigt. Skeda ur glassen i bollar, lägg i ask i frysen.
7
Ta ut 10–15 minuter före servering, lägg upp och ringla på lönn-sirap. Strö gärna på extra frukt- och nöthack.