Du behöver
- 500 g strömmingsfilé
- Lag
- 5 dl vatten
- 1 dl ättika, 12 %
- 1 1/2 dl strösocker
- 1 msk salt
- Örtsås
- 1 dl lätt-creme fraiche
- 1 dl majonnäs
- bladen från 2 krukor basilka
- 1 dl plockad persilja
- 2 msk repade blad från timjan
- 2 tsk dijonsenap
- salt och svartpeppar
- 10 kokta, små potatisar, delade
- 40 g löjrom
- dillvippor
Gör så här
1
Dra skinnet av strömmingen. Rör ihop vatten, ättika, socker och salt så att allt löser sig. Lägg ner strömmingen i lagen och vänd runt så att filéerna inte sitter ihop.
2
Låt det hela dra i kylen i cirka 8 timmar.
3
Kör ingredienserna till örtsåsen i en matberedare så den blir grön, salta lite och peppra.
4
Sila bort ättikslagen och vänd ner strömmingen i örtsåsen. Låt stå ett dygn, gärna två.
5
Lägg på potatishalvorna och lägg på lite löjrom och en dillvippa på varje.