Gravad strömming på potatis

Du behöver 500 g strömmingsfilé Lag 5 dl vatten 1 dl ättika, 12 % 1 1/2 dl strösocker 1 msk salt Örtsås 1 dl lätt-creme...

Tillagningstid: 35 minuter
20 portioner

Du behöver

  • 500 g strömmingsfilé
  • Lag
  • 5 dl vatten
  • 1 dl ättika, 12 %
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 msk salt
  • Örtsås
  • 1 dl lätt-creme fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • bladen från 2 krukor basilka
  • 1 dl plockad persilja
  • 2 msk repade blad från timjan
  • 2 tsk dijonsenap
  • salt och svartpeppar
  • 10 kokta, små potatisar, delade
  • 40 g löjrom
  • dillvippor

Gör så här

1
Dra skinnet av strömmingen. Rör ihop vatten, ättika, socker och salt så att allt löser sig. Lägg ner strömmingen i lagen och vänd runt så att filéerna inte sitter ihop.

2
Låt det hela dra i kylen i cirka 8 timmar.

3
Kör ingredienserna till örtsåsen i en matberedare så den blir grön, salta lite och peppra.

4
Sila bort ättikslagen och vänd ner strömmingen i örtsåsen. Låt stå ett dygn, gärna två.

5
Lägg på potatishalvorna och lägg på lite löjrom och en dillvippa på varje.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top