Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl ljummet vatten
- 2 tsk salt
- 1 msk fänkålsfrön
- 1 dl rostade solrosfrön
- 1 dl rostade mandelspån
- 2 dl speltflingor
- ca 1 liter grahamsmjöl
- grahamsmjöl till utbakning
Gör så här
1
Smula ner jästen i bunken (köksmaskinen med degkroken monterad). Häll på ljummet vatten och starta maskinen så att jästen löser sig.
2
Tillsätt salt, stötta fänkålsfrön, solrosfrön, mandelspån och speltflingor. Rör om. Tillsätt nästan allt grahamsmjöl. Arbeta till en smidig deg, 5–7 minuter.
3
Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Knåda ihop degen och lägg den i en mjölad bunke att jäsa cirka 1 timme.
4
Ta upp degen på bakbordet, trilla ut en längd och dela den i 16 jämnstora bitar som formas till bullar. Platta ut dem något. Täck med plast och låt dem jäsa ungefär 20 minuter.
5
Kavla ut bullarna till runda tunna kakor, cirka 20 cm i diameter. Använd gärna kruskavel till slut, eller nagga kakorna. Grädda genast mitt i ugnen i 275 grader 4–5 minuter tills de fått fin färg, de får inte bli för mörka.
6
Ifall bröden behöver eftertorka görs det i ugn i 75 grader (gärna varmluft) med luckan på glänt, cirka 30 minuter tills bröden är spröda.
Tid 1 1/2 timme + jästid 1 1/2 timme