Du behöver
- 2 dl 4-kornskross (Saltå kvarn)
- 4 dl vatten
- 50 smör
- 1/2 dl brödsirap
- 2 tsk salt
- 5 dl fjällfil
- 50 g jäst
- 1 liter (ca 550 g) rågsikt
- ca 5 dl (ca 300 g) vetemjöl special
- 100 g valnötskärnor
- vetemjöl special till utbakning
- ev 2 msk grovt rågmjöl
- till garnering
Gör så här
1
Koka upp kross och vatten i en kastrull. Koka på svag värme cirka 10 minuter. Rör om ibland.
2
Häll krosset i en degbunke, helst i köksmaskin. Lägg i smöret och låt det smälta på värmen i krosset. Tillsätt sirap, salt och fil. Smula ner jästen och låt maskinen gå några varv tills jästen löst sig. Tillsätt all rågsikt och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen i maskinen på medels hastighet 8–10 minuter. Degen ska vara smidig, men inte för fast.
3
Stjälp upp degen på generöst mjölat bakbord och knåda samman degen. Lägg den i en mjölad bunke, täck med bakduk och låt jäsa dragfritt cirka 1 timme.
4
Sätt ugnen på 200 grader. Stjälp upp degen igen, platta den ut till en kaka. Fördela valnötterna hela på degkakan. Rulla samman. Forma två runda bröd och lägg dem på papprad plåt. Strö på rågmjöl om så önskas. Jäs bröden under bakduk 20–30 minuter.
5
Snitta brödytorna med en rakbladsvass kniv. Sätt in bröden omedelbart på nedre falsen och grädda tills de fått färg och känns lätta, 35–45 minuter. Lägg ett bakplåtspapper över om ytan blir mörk för tidigt. Ta ut bröden och låt dem svalna på galler. Bröden kan frysas 3–4 veckor.
6
Nötallergiker kan byta ut valnötterna mot rostade pinjekärnor.
Tid 30 minuter + jästid och gräddningstid 2 timmar