Du behöver
- 2–3 blonda apelsiner
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk olivolja
- 1/2 msk (ljus) balsamvinäger
- 2–3 nypor flingsalt
- 10 vrid svartpeppar
- 2 askar sardiner i olja
- 4 skivor skånsk kavring eller pumpernickel
- (smörgåsmargarin)
- 3 dl strimlad (rosé)sallad
- 1/2 ask smörgåskrasse
Gör så här
Skär skalet av frukten med vass kniv på skärbräda – allt det vita underskalet ska bort (spara skalet till varmrätten). Lägg frukten i ena handen och skär ut klyftorna mellan sidhinnorna in mot mitten med vassa kniven. Lägg i skål som gnidits med halverad vitlöksklyfta. Droppa på olja och vinäger, strö på salt och vrid på peppar. Vänd om försiktigt. Bred gärna brödet lite och tryck på sallad. Fördela apelsinfiléerna på portionerna. Klyv sardinerna på höjden och skrapa bort ryggraden. Fördela sardiner på apelsinerna. Strö på krasse och vrid på mera peppar.