Du behöver
- ca 300 g kalvstek
- (4 stora tunna skivor)
- salt, vitpeppar
- 2 burkar (à 200 g) tonfisk i vatten
- 1 burk (50 g) sardeller med kapris
- 150 g kesella
- rivet skal av 1 citron
- tandpetare
- 1 msk smör
- 1 msk olivolja
- 1 dl (sött) starkvin (sherry eller portvin)
- 2 dl matlagningsgrädde
- 1/2 tsk kinasoja
- Speltsallad:
- 3 dl hela spelt-/dinkelkorn
- 12–16 körsbärstomater
- 1 tsk olivolja
- ca 150 g babyspenat, sköljd
- det rivna skalet av en citron
- flingsalt, svartpeppar
Gör så här
1
Rulader: Banka ut skivorna lätt med knuten näve på skärbräda. Salta och peppra på bägge sidor.
2
Låt tonfisken rinna av, mosa med gaffel i bunke. Finhacka sardeller och kapris. Blanda hacket med tonfisk, kesella och citron. Fördela på köttskivorna, bred ut och rulla ihop. Fäst med tandpetare.
3
4
Bryn ruladerna i smör och olivolja runt om till fin färg några minuter i het panna. Tillsätt vin, grädde och soja, lägg på lock och sänk till knapp medelvärme. Låt ruladerna puttra i gräddskyn cirka 7 minuter, tills de är genomfärdiga.
5
6
Speltsallad: Koka speltkornen enligt anvisningen på förpackningen, låt rinna av. Halvera tomaterna och fräs dem ett par minuter i olivoljan i riktigt het stekpanna, salta och peppra. Vänd samman tomaterna med spenat, citronskal, salt, svartpeppar och spelt.