Du behöver
- 2–3 späda morötter eller 1 stor
- 1 rödlök
- 4–6 potatisar, gärna amandine
- 1 gurka, skalad och urkärnad
- Pickelslag:
- 1 dl ättika
- 3 dl vatten
- 2 dl strösocker
- 2 lagerblad
- Rimlag:
- 5 dl vatten
- 1/2 dl salt
- 12 pilgrimsmusslor
- 1 msk stötta eller malda fänkålsfrön
- salt
- 1 msk olivolja
- 70 g smör
- 2 msk pressad citron
- plockad dill
Gör så här
1
Skala och skär morötterna i stavar. Skala och skär löken i tunna klyftor. Skrubba eller skala potatisen. Skär den i bitar, cirka 2 centimeter. Koka dessa grönsaker mjuka i saltat vatten i 1–2 minuter. Spola kallt. Skär gurkan i tärningar.
2
Koka upp ingredienserna till pickelslagen, rör om och låt svalna. Lägg i grönsakerna, inklusive gurkan, i lagen. Låt stå en timme.
3
Rör ihop vatten och salt, så att det löser sig. Rimma musslorna i lagen i 10 minuter. Ta upp, torka av och krydda med fänkål och salt. Halstra musslorna 1 1/2 minut på varje sida i het panna med lite olivolja. Bryn smöret och tillsätt citronsaften. Dela musslorna och lägg upp med potatis och övriga grönsaker. Skeda över citronsmör, garnera med dill.
Christian Hellberg Årets Kock 2001 skapar nytt och spännande med potatis.