Du behöver
- 1/4 paket jäst
- 5 dl ljummet vatten
- ca 400 g vetemjöl, 6 1/2–7 dl
- 1 vitlöksklyfta
- 2 dl passerade tomater
- 1 tsk (havs)salt
- färska basilikablad
- 1/2 dl olivolja extra vergine
- 1 mozzarellaost, ca 125 g
- flingsalt
Gör så här
1
Vispa ner jästen i ljummet vatten i en bunke. Häll vattnet med jästen i mjölet i en degbunke, lite i taget, och arbeta ihop till smidig deg. Den ska vara ganska lös, men inte klibbig.
2
Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, i upp till 2 timmar.
3
Kläm sönder vitlöksklyftan under bladet på en kniv. Lägg den i en bunke och häll över passerade tomater. Rör ner salt och lägg i basilikablad. Låt såsen dra medan degen jäser.
4
Dela pizzadegen och kavla ut två rundlar, cirka 30 centimeter i diameter. Olja två pizzaformar eller plåtar, lägg pizzabottnarna i formarna eller på plåtarna. Bred tomatsåsen på bottnarna, kasta vitlöksklyftan.
5
Riv mozzarellaosten i bitar med fingrarna och fördela osten på bottnarna. Lägg på flera basilikablad, droppa på olja och grädda omedelbart mitt i ugnen i 225 grader 10–15 minuter tills osten smält och ytan fått gyllene färg.
6
Droppa mer olja över, strö på färska basilikablad och servera på en gång.
Tid 45 minuter, 2 timmars jästid