Klassiskt gott: Pizza Margherita på Samanthas sätt

Du behöver 1/4 paket jäst 5 dl ljummet vatten ca 400 g vetemjöl, 6 1/2–7 dl 1 vitlöksklyfta 2 dl passerade tomater 1 tsk (havs)salt...

Tillagningstid: 45 minuter
2 stycken

Du behöver

  • 1/4 paket jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • ca 400 g vetemjöl, 6 1/2–7 dl
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl passerade tomater
  • 1 tsk (havs)salt
  • färska basilikablad
  • 1/2 dl olivolja extra vergine
  • 1 mozzarellaost, ca 125 g
  • flingsalt

Gör så här

1
Vispa ner jästen i ljummet vatten i en bunke. Häll vattnet med jästen i mjölet i en degbunke, lite i taget, och arbeta ihop till smidig deg. Den ska vara ganska lös, men inte klibbig.

2
Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, i upp till 2 timmar.

3
Kläm sönder vitlöksklyftan under bladet på en kniv. Lägg den i en bunke och häll över passerade tomater. Rör ner salt och lägg i basilikablad. Låt såsen dra medan degen jäser.

4
Dela pizzadegen och kavla ut två rundlar, cirka 30 centimeter i diameter. Olja två pizzaformar eller plåtar, lägg pizzabottnarna i formarna eller på plåtarna. Bred tomatsåsen på bottnarna, kasta vitlöksklyftan.

5
Riv mozzarellaosten i bitar med fingrarna och fördela osten på bottnarna. Lägg på flera basilikablad, droppa på olja och grädda omedelbart mitt i ugnen i 225 grader 10–15 minuter tills osten smält och ytan fått gyllene färg.

6
Droppa mer olja över, strö på färska basilikablad och servera på en gång.


Kommentar:
Tid 45 minuter, 2 timmars jästid

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top