Du behöver
- 1 nät blåmusslor, ca 1 kg
- 4 msk olivolja extra vergine
- 1 vitlöksklyfta
- 1/2 burk (à ca 400 g) körsbärstomater
- salt
- chilipeppar
- 1 dl torrt vitt vin
- 400 g spagetti
- 1/2 dl hackad persilja
Gör så här
1
Borsta och rensa musslorna. Kasta dem som inte sluter sig när du knackar på dem eller har trasiga skal.
2
Använd en stekpanna med hög kant eller traktörpanna med lock. Värm hälften av oljan och lägg i en hel vitlöksklyfta. Tillsätt tomaterna, inte spadet, och fräs dem mjuka i oljan. Tillsätt lite salt och rör ner aningen hackad chili om så önskas.
3
Höj värmen, lägg musslorna i pannan och lägg på lock. Ånga musslorna tills de öppnat sig, 5–6 minuter. Kasta musslor som inte öppnat sig. Lägg upp musslorna i en skål och håll dem varma.
4
Koka ur pannan med vin, låt koka in cirka 5 minuter. Kasta vitlöken.
5
Koka spagettin enligt anvisning på förpackningen. Sila av och vänd ner spagettin i pannan. Blanda med musselskyn och strö i persilja. Behövs lite mer vätska kan man späda med kokvattnet från pastan, det innehåller aningen stärkelse vilket gör skyn lite simmig. Blanda slutligen ner musslorna med skalen och ringla över resten av oljan. Servera omedelbart.