Stora fusilli med köttfärssås Fusilli giganti al ragú di carne

Du behöver 1 morot 1 liten gul lök 1 selleristjälk 2 msk olivolja extra vergine 1 vitlöksklyfta 500 g köttfärs 1 salsiccia, ca 100 g...

Tillagningstid: 150 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 morot
  • 1 liten gul lök
  • 1 selleristjälk
  • 2 msk olivolja extra vergine
  • 1 vitlöksklyfta
  • 500 g köttfärs
  • 1 salsiccia, ca 100 g (färsk italiensk korv) eller rimmat stekfläsk
  • 1 dl rödvin
  • 1 1/2 tsk havssalt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1 burk hela tomater
  • färsk basilika
  • 400 g stora pastaskruvar, fusilli
  • 50 g riven parmesan

Gör så här

1
Skala morot och lök, hacka dem tillsammans med selleristjälken. Fräs grönsakerna och en hel vitlöksklyfta blanka och mjuka i olivolja i panna på medelvarm platta.

2

3
Höj värmen och lägg köttfärs i pannan med grönsakerna. Bryn under omrörning då och då tills färsen fått färg.

4
Hacka och rör ner salsiccia­korven och stek 2–3 minuter. Tillsätt vin och koka ett par minuter. Salta, peppra och rör ner tomaterna med sitt spad. Mosa dem lite.

5

6
Sänk värmen och låt köttfärssåsen sjuda minst 2 timmar under lock. Rör om då och då. Ta upp vitlöksklyftan. Smaka av med salt och peppar och vänd ner några basilikablad.

7

8
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Sila av. Vänd ner pastaskruvarna i såsen. Om såsen behöver lite mer vätska, späd då med lite av kokvattnet från pastan. Servera med rikligt riven parmesanost över.


Kommentar:
Tips! Sofritto kallas den hackade blandningen av morot, lök och stjälkselleri. Detta är en bas som ingår i väldigt många italienska rätter. I Italien kan denna blandning köpas fryst.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top