Du behöver
- 1 morot
- 1 liten gul lök
- 1 selleristjälk
- 2 msk olivolja extra vergine
- 1 vitlöksklyfta
- 500 g köttfärs
- 1 salsiccia, ca 100 g (färsk italiensk korv) eller rimmat stekfläsk
- 1 dl rödvin
- 1 1/2 tsk havssalt
- 1/2 tsk svartpeppar
- 1 burk hela tomater
- färsk basilika
- 400 g stora pastaskruvar, fusilli
- 50 g riven parmesan
Gör så här
1
Skala morot och lök, hacka dem tillsammans med selleristjälken. Fräs grönsakerna och en hel vitlöksklyfta blanka och mjuka i olivolja i panna på medelvarm platta.
2
3
Höj värmen och lägg köttfärs i pannan med grönsakerna. Bryn under omrörning då och då tills färsen fått färg.
4
Hacka och rör ner salsicciakorven och stek 2–3 minuter. Tillsätt vin och koka ett par minuter. Salta, peppra och rör ner tomaterna med sitt spad. Mosa dem lite.
5
6
Sänk värmen och låt köttfärssåsen sjuda minst 2 timmar under lock. Rör om då och då. Ta upp vitlöksklyftan. Smaka av med salt och peppar och vänd ner några basilikablad.
7
8
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Sila av. Vänd ner pastaskruvarna i såsen. Om såsen behöver lite mer vätska, späd då med lite av kokvattnet från pastan. Servera med rikligt riven parmesanost över.
Tips! Sofritto kallas den hackade blandningen av morot, lök och stjälkselleri. Detta är en bas som ingår i väldigt många italienska rätter. I Italien kan denna blandning köpas fryst.