Du behöver
- 300 g färsk laxfilé (helst Vänerlax)
- 1/2 gurka
- 1/2 vitlöksklyfta
- 1/2 chilifrukt eller 1 krm kajennpeppar
- 1 pressad lime
- 1 msk dillsnaps (t ex Läckö Slottsakvavit)
- 2 msk finskuren dill
- 1 msk salt
- 1 msk olivolja
Gör så här
1
Laxen ska ha varit fryst i minst två dygn. Därefter tinas den upp innan du börjar skära upp den. Skär laxen i små tärningar. Skala och kärna ur gurkan. Skär också den i tärningar. Finhacka vitlöksklyftan och chilin.
2
3
Blanda först laxen och gurkan med salt. Låt ligga och dra i saltet i någon minut. Tillsätt sedan limesaften. Rör runt ordentligt i ytterligare cirka en minut. Tillsätt sedan resten av ingredienserna. Servera i koppar, glas eller på skedar.
Förutom tillagningstiden tillkommer 2 dygns frystid.
Tips! Vill du förbereda den här rätten blandar du alla ingredienser, utom limen som tillsätts sist. Annars blir laxen övermarinerad.