Du behöver

  • 500 g fiskkött från lake
  • 2 tsk salt
  • 1 krm kajennpeppar
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 äggulor
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 knippe dill
  • balsamicosirap
  • Sås:
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 1/2 finhackad rödlök
  • 1 msk löjrom (eller annan rom)
  • ev lite finhackad dill
  • grovmalen svartpeppar

Gör så här

1
Finfördela fisken i matberedare. Blanda ner kryddor och äggulor. Blanda mjölet med lite grädde till en klumpfri smet innan du blandar ner resten av grädden. Häll ner gräddblandningen i matberedaren och blanda ordentligt. Hacka dillen och tillsätt.

2
Baka patén i en avlång, smord form (1 1/2 liter) i vattenbad längst ner i ugnen i 175 grader i cirka 1 timme. Låt patén kallna innan du skär den i bitar. Lägg upp på fat och ringla på balsamicosirap.

3
Sås: Rör ihop ingredienserna.

4
Servera såsen till patén.