Du behöver
- 2 gula lökar
- 4 vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 4 lammlägg, à 250–300 g
- 1–2 tsk salt
- 1/2 röd chilifrukt, hackad
- 1 krm av vardera ingefära, koriander, kummin, spiskummin, svartpeppar, kanel, gurkmeja, kardemumma och muskot
- saften av 1 lime
- 1 dl vatten
- 2 dl körsbärstomater, ca 150 g
Gör så här
1
Hacka och stek lök och vitlök i upphettad olivolja.
2
Stek lammläggen i hög temperatur på alla sidor så att de får en fin stekyta i olivolja.
3
Lägg den stekta löken och köttet i en kastrull. Tillsätt salt, chili, kryddor, limesaften och vatten, lägg på locket och låt köttet i svagt värme kokas i 1 ?–2 timmar. Köttet ångkokas i den korta buljongen och får smak av kryddor och lime och blir mycket mört.
4
Någon kvart före avslutningen kan tomaterna tillsättas.
Lammläggen passar både till vardag och fest. Alla angivna kryddor behöver inte användas; ta de kryddor som finns i skafferiet. Här är det klassiska tillbehöret klyftpotatis tillagat på ett lite annorlunda, smakrikt sätt.