Ångbräserad lammlägg med lime och orientaliska kryddor

Du behöver 2 gula lökar 4 vitlöksklyftor 2 msk olivolja 4 lammlägg, à 250–300 g 1–2 tsk salt 1/2 röd chilifrukt, hackad 1 krm av...

Tillagningstid: 180 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 4 lammlägg, à 250–300 g
  • 1–2 tsk salt
  • 1/2 röd chilifrukt, hackad
  • 1 krm av vardera ingefära, koriander, kummin, spiskummin, svartpeppar, kanel, gurkmeja, kardemumma och muskot
  • saften av 1 lime
  • 1 dl vatten
  • 2 dl körsbärstomater, ca 150 g

Gör så här

1
Hacka och stek lök och vitlök i upphettad olivolja.

2
Stek lammläggen i hög temperatur på alla sidor så att de får en fin stekyta i olivolja.

3
Lägg den stekta löken och köttet i en kastrull. Tillsätt salt, chili, kryddor, limesaften och vatten, lägg på locket och låt köttet i svagt värme kokas i 1 ?–2 timmar. Köttet ångkokas i den korta buljongen och får smak av kryddor och lime och blir mycket mört.

4
Någon kvart före avslutningen kan tomaterna tillsättas.


Kommentar:
Lammläggen passar både till vardag och fest. Alla angivna kryddor behöver inte användas; ta de kryddor som finns i skafferiet. Här är det klassiska tillbehöret klyftpotatis tillagat på ett lite annorlunda, smakrikt sätt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top