Citronkolor med sötsyrlig smak

Du behöver 2 1/2 dl strösocker 1 dl nypressad citronsaft (motsvarar ca 2 citroner) finrivet skal av 1 citron, gärna ekologisk 1 msk ljus sirap...

Tillagningstid: 30 minuter
50 portioner

Du behöver

  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 dl nypressad citronsaft (motsvarar ca 2 citroner)
  • finrivet skal av 1 citron, gärna ekologisk
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 1/2 dl vispgrädde

Gör så här

1
Rör ihop strösocker, citronsaft och -skal samt sirapen i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt vispgrädden. Låt koka upp på hög temperatur och koka sedan på medelvärme.

2
Ställ under tiden upp knäckformar på en bricka. Rör om i kolan då och då och fortsätt koka tills termometern visar

3
122 grader, eller tills smeten håller för att göra kulprov. Fördela smeten i formarna och låt stelna i rumstemperatur.


Kommentar:
Tips! Använd gärna en termometer för att få rätt konsistens på kolorna, men har du ingen termometer kan du i stället göra kulprov. Fyll då ett glas med iskallt vatten när kolan börjar tjockna, droppa ner lite av kolasmeten i vattnet och vänta några sekunder. Kan du därefter rulla smeten till en ganska fast kula är kolan klar. Koka annars kolan lite längre och gör kulprov på nytt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top