Du behöver
- 2.5 kg lammstek med ben
- 4 st vitlöksklyftor
- 2 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar mald
- 1 msk rosmarin eller timjan
- 1 st kvist rosmarin eller timjan
- 3 msk rivet citronskal
Gör så här
1
Be att få lammsteken urbenad och uppbunden i butiken. Sätt ugnen på 175 grader.
2
Skala och skär vitlöksklyftorna i smala strimlor. Skär små snitt i köttet med en vass kniv och späcka med strimlorna. Blanda de torra kryddorna i en mortel och stöt ihop dem. Blanda dem med rivet citronskal och gnid in köttet runtom. Stick in en stektermometer. Lägg steken i en ugnsäker form eller långpanna. Sätt in den på nedersta falsen. Stek till 70 grader om du vill ha den rosa och till 75 om du vill den mer genomstekt, tar 1-1/2 tim/kg. Ös med stekskyn när cirka 15 minuter återstår och lämna gärna ugnsluckan lite på glänt så blir skorpan knaprig.
3
Ta ut köttet när det är färdigt och låt det vila under alfolie cirka 20 minuter innan du trancherar det. Ta vara på skyn och använd den som såsgrund. Servera steken uppskivad till knappt hälften och garnera med färsk rosmarin eller timjan.
Blanda och ge från vårt buffé-förslag!