Du behöver
- 1 kg ben- och skinnfri lax
- 1 liter vatten
- 1 msk salt
- 1/2 citron i skivor
- 3 lagerblad
- 1 morot, skivad
- 1/2 gul lök, skivad
- Senapsgurka:
- 1 stor gurka
- 1 msk salt
- 1/2 dl majonnäs
- 1 msk grovkornig dijonsenap
- 1 tsk honung
- 2 msk hackad dill
- 1 tsk rivet limeskal
- lite strimlat limeskal till garnering
Gör så här
1
Skär laxen i 2 centimeter tjocka skivor, dela varje skiva i två bitar.
2
Koka upp vatten med salt, citron, lagerblad, morot och lök.
3
Lägg laxbitarna i en form som du värmt i ugnen i 5 minuter på 175 grader. Häll på den kokande lagen så det täcker fisken. Låt dra en timme. Lyft upp och låt svalna, ställ kallt.
4
Senapsgurka Dela gurkan på längden, skrapa ur kärnorna. Tärna den och lägg på ett fat, vänd ihop med saltet och låt dra en halvtimme. Torka tärningarna i en kökshandduk. Blanda med övriga ingredienser.
5
Lägg upp på fat och lägg en klick senapsgurka på varje laxbit.
6
Laxen bör man göra dagen före, då blir den bäst. Senapsgurkan mår bäst av att blandas sent, men saltningen kan göras dagen innan.