Inkokt lax med senapsgurka

Du behöver 1 kg ben- och skinnfri lax 1 liter vatten 1 msk salt 1/2 citron i skivor 3 lagerblad 1 morot, skivad 1/2 gul...

Tillagningstid: 60 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 1 kg ben- och skinnfri lax
  • 1 liter vatten
  • 1 msk salt
  • 1/2 citron i skivor
  • 3 lagerblad
  • 1 morot, skivad
  • 1/2 gul lök, skivad
  • Senapsgurka:
  • 1 stor gurka
  • 1 msk salt
  • 1/2 dl majonnäs
  • 1 msk grovkornig dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • 2 msk hackad dill
  • 1 tsk rivet limeskal
  • lite strimlat limeskal till garnering

Gör så här

1
Skär laxen i 2 centimeter tjocka skivor, dela varje skiva i två bitar.

2
Koka upp vatten med salt, citron, lagerblad, morot och lök.

3
Lägg laxbitarna i en form som du värmt i ugnen i 5 minuter på 175 grader. Häll på den kokande lagen så det täcker fisken. Låt dra en timme. Lyft upp och låt svalna, ställ kallt.

4
Senapsgurka Dela gurkan på längden, skrapa ur kärnorna. Tärna den och lägg på ett fat, vänd ihop med saltet och låt dra en halvtimme. Torka tärningarna i en kökshandduk. Blanda med övriga ingredienser.

5
Lägg upp på fat och lägg en klick senapsgurka på varje laxbit.

6
Laxen bör man göra dagen före, då blir den bäst. Senapsgurkan mår bäst av att blandas sent, men saltningen kan göras dagen innan.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top