Fisktagine från Essaouira

Du behöver 550 g hälleflundra torskfilé eller lax, skinn- och benfri 1 tsk salt 0.5 tsk citronpeppar Söt lökröra: 2 st gula lökar (ca 250...


4 portioner

Du behöver

  • 550 g hälleflundra torskfilé eller lax, skinn- och benfri
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk citronpeppar

Söt lökröra:

2 st gula lökar (ca 250 g)
1.5 msk olivolja
0.5 tsk gurkmeja
1 bitar hel kanel
1 tsk ingefära färskriven
0.5 krm kajennpeppar
1 dl vatten
1 msk honung
0.5 dl sultanrussin
0.5 dl sötmandel skållad

Gör så här

1
Skölj och torka av fiskfiléerna. Skär dem i portionsbitar. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Strö på salt och peppar just som lökröran läggs ovanpå.

2
Lökröra:

3
Skala och skiva lökarna. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lökarna blanka. Skruva ner till medelvärme. Tillsätt övriga ingredienser och rör om väl. Sjud löken minst 5 minuter tills den blivit mjuk och vattnet nästan ångat bort. Rör om ibland. Fördela röran över fiskbitarna i formen.

4
Smöra ett papper och lägg ovanpå löken med den smorda sidan nedåt. Stoppa ned papperet utmed kanten. Sätt in formen på nedre falsen i ugnen i 175 grader 30-40 minuter. Rätten är färdig när fiskbitarna är fasta rakt igenom. Kortaste tiden för torsk samt för platta filéer. Det bildas lite spad i formen under tiden i ugnen.

5
Servera med couscous eller vid allergi, servera ris.


Kommentar:
I Marocko möts Afrikas hettas med Sydeuropas mjuka värme I kuststaden Essaouira tillagas fisken i lerkärlet tagine. Vi lagar samma rätt i vanlig ugnsform.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top