Tillagningstid: 90 minuter
8 portioner
Du behöver
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk strösocker
- 150 g smör
- 1 st ägg
Fyllning
1 l blåbär
hallon
2 msk strösocker
2 msk potatismjöl
Gör så här
1
Mät upp mjöl och socker i matberedarbunken. Skär smöret i tärningar och lägg dem i bunken. Mixa på medelhastighet till en grynig massa. Tillsätt ägget och låt maskinen arbeta tills degen samlar sig som en boll. Arbeta samman degen för hand på bakbänken.
2
Klä bottnen på en pajform, 22 centimeter i diameter, med bakplåtspapper. Kavla ut degen på väl mjölad bänk till 33 centimeter i diameter. Lägg degplattan i formen. Renskär kanten och nagga bottnen. Sätt formen i kylskåpet 1/2 – 1 timme. Kavla samman överbliven deg och sporra strimlor att lägga på pajen. Blanda samman bären med socker och potatismjöl i en bunke. Häll bären i pajskalet. Lägg degstrimlorna ovanpå. Grädda pajen på nedre falsen i ugnen i 200 grader 30–40 minuter. Låt pajen kallna i formen. Servera pajen ljummen med glass eller vispad grädde.