Drottningpaj med blåbär och hallon

Du behöver 3 dl vetemjöl 2 msk strösocker 150 g smör kallt 1 st ägg (stl M) Fyllning 1 l blåbär hallon 2 msk strösocker...

Tillagningstid: 90 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 150 g smör kallt
  • 1 st ägg (stl M)

Fyllning

1 l blåbär
hallon
2 msk strösocker
2 msk potatismjöl

Gör så här

1
Mät upp mjöl och socker i matberedarbunken. Skär smöret i tärningar och lägg dem i bunken. Mixa på medelhastighet till en grynig massa. Tillsätt ägget och låt maskinen arbeta tills degen samlar sig som en boll. Arbeta samman degen för hand på bakbänken.

2
Klä bottnen på en pajform, 22 centimeter i diameter, med bakplåtspapper. Kavla ut degen på väl mjölad bänk till 33 centimeter i diameter. Lägg degplattan i formen. Renskär kanten och nagga bottnen. Sätt formen i kylskåpet 1/2 – 1 timme. Kavla samman överbliven deg och sporra strimlor att lägga på pajen. Blanda samman bären med socker och potatismjöl i en bunke. Häll bären i pajskalet. Lägg deg­strimlorna ovanpå. Grädda pajen på nedre falsen i ugnen i 200 grader 30–40 minuter. Låt pajen kallna i formen. Servera pajen ljummen med glass eller vispad grädde.

3
Pajen kan frysas.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top