Lyxpizza med lax och räkor

Du behöver Pizzabotten: 0.5 pkt jäst (25 g) 1.5 dl Ljummet vatten 2 msk olivolja 0.5 tsk salt vetemjöl ca 4 dl Fyllning: 1 st...


5 portioner

Du behöver

Pizzabotten:

0.5 pkt jäst (25 g)
1.5 dl Ljummet vatten
2 msk olivolja
0.5 tsk salt
vetemjöl ca 4 dl

Fyllning:

1 st squash (ca 400 g)
1 st vitlöksklyfta
1 msk olivolja
salt
pepparmix
1 msk pressad citronsaft
375 g varmrökt lax
1 pkt mozzarellaost (ca 125 g)
tomatsås (t ex pastasås Napoli från Findus)
175 g räkor heta
3.5 st basilika kvistar färsk
1 dl pizzaost riven
10 st kvisttomat små
olivolja

Gör så här

1
Smula jästen i en bunke. Häll på ljummet vatten och rör om. Tillsätt salt, olja och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa under bakduk ca 30 minuter.

2
Dela degen i 5 delar. Kavla ut varje del ganska tunt till en rund botten stor som normalassiett, ca 16 cm i diameter. Lägg bottnarna på bakpappersklädd plåt och nagga. Täck med bakduk under tiden fyllningen görs.

3
Hyvla squashfrukten med hjälp av en osthyvel. Skala och skiva vitlöken. Fräs squash och vitlök i oljan 3-4 minuter. Smaksätt med lite salt, pepparmix och citronsaft. Låt svalna.

4
Ta bort skinn och ben ur laxen och dela den i mindre bitar. Låt mozzarellan rinna av och skär den i skivor.

5
Bred tomatsåsen över pizzabottnarna. Fördela fräst squash, lax och mozzarella och lägg på en sked heta räkor i mitten.

6
Finhacka basilikabladen och strö dem över pizzorna tillsammans med pizzaosten.

7
Nagga med en gaffel genom skalet på tomaterna och lägg dem ovanpå alltsammans.

8
Strö över lite pepparmix och ringla på lite olivolja.

9
Grädda pizzorna mitt i ugnen i 250 grader, 10-12 minuter.

10
Servera dem direkt på en bädd av rucolasallad.


Kommentar:
Tips:
Bottnarna kan bakas i förväg och gräddas nästan klara, beräkna då 5-6 minuter mitt i ugnen. Styckfrys dem sedan, med plastfolie mellan varje, så är de lätta att ta fram ur frysen.
De heta räkorna är färdigköpta från butikens delikatessavdelning. Väljer du att göra räkorna själv, vilket förstås blir betydligt billigare, gör du så här: Blanda några matskedar olivolja med lite tomatpuré, pressad vitlök och het sambal oelek efter tycke och smak. Lägg i skalade räkor, blanda om och låt stå kallt någon timme.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top