Tillagningstid: 120 minuter
4 portioner
Du behöver
- 50 g jäst
- 7 dl Ljummet vatten
- 2 msk olja
- 2 tsk salt
- 2 dl rågsikt
- 14 dl vetemjöl special
Fyllning 1:
12 st torkade fikon
Fyllning 2:
10 st soltorkade tomater
16 st oliver
flingsalt
Gör så här
1
Lös jästen i vattnet i degbunken, tillsätt olja, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta kraftigt tills degen är smidig, helst i köksmaskin. Tillsätt så mycket mjöl att den börjar släppa bunkens kant. Den ska inte vara för fast.
2
Sätt degen övertäckt att jäsa till dubbel storlek, 30-40 minuter. Skrapa ut degen på mjölad bakbänk. Degen ska inte knådas samman.
3
Klappa ut degen till en kaka. Strö skivade fikon,
4
eller strimlade, blötlagda tomater och halverade oliver på.
5
Rulla fast samman degkakan till en lång rulle. Dela den långa rullen i fyra lika långa bitar.
6
Vrid baguetterna och lägg dem på papprad plåt. Låt jäsa övertäckta cirka 20 minuter.
7
Pensla med ljummet vatten, och strö på flingsalt. Grädda mitt i ugnen i 275 grader cirka 15 minuter tills de fått fin färg. Ta ut och låt dem kallna på galler utan att täcka över.