Du behöver
- 600 g filé av gös eller abborre
- olja till pensling
- salt
- vitpeppar
- 4 citronklyftor
- Tahini
- 1 dl tahinipasta (sesampasta)
- 5 vitlöksklyftor, rivna eller pressade
- 2 krm salt
- 1–3 krm spiskummin
- 1/2 dl olivolja
- 1/2 msk citronsaft
- vatten
- ev hackad persilja
- Sallad
- 2 tomater
- 1 liten gul lök
- 2 tsk vinäger
- 1 tsk strösocker
- 2 msk olivolja
- 1 näve rucola
Gör så här
1
Fjälla fiskarna och låt skinnet sitta kvar för att behålla så mycket smak som möjligt under tillagningen.
2
Gör två–tre snitt genom fiskskinnet, pensla med olja och grilla filéerna 3 minuter på varje sida i grillpanna eller torr stekpanna. Salta och peppra. Pressa citron över vid serveringen.
3
Tahina Blanda tahini med vitlök, salt, spiskummin, olja och citronsaft.
4
Vispa ner vatten i en tunn stråle tills såsen är krämig och fin. Rör ner persilja om så önskas.
5
Sallad Kärna ur tomaterna och skär dem i fina strimlor.
6
Finhacka löken. Blanda med vinäger, socker och olja. Vänd ner rucola vid servering.
Efter fastemånaden ramadan utbryter den stora festen Id al-fitr med mycket mat och glatt umgänge.