Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl ljummet vatten
- 5 dl durumvetemjöl
- 7 dl vetemjöl special
- 2 tsk salt
- 3 msk smör
- 3 msk raps- eller olivolja
- 5 dl stekta kantareller
- 4 dl riven Västerbottensost
- Äggstanning
- 6 ägg
- 6 dl mjölk
- 1 tsk salt
Gör så här
1
Vispa ut jästen i vattnet. Arbeta in durumvete och vetemjöl special, samt salt mot slutet, och knåda till en smidig deg som inte blir särskilt fast, gärna i en köksmaskin med degkrok. Jäs degen 30 minuter.
2
Smält smöret och häll det (ej bottensatsen) i en långpanna tillsammans med oljan. Smöra hela pannan rejält.
3
Stjälp degen i långpannan och platta ut. Strö kantareller och Västerbottensost över ytan. Jäs 15 minuter.
4
Vispa samman ägg, mjölk och salt till äggstanningen. Häll den försiktigt över degytan och sätt in formen i nedre del av ugnen i 225 grader. Grädda cirka 20 minuter tills brödet är genomgräddat och ytan fått färg. Skär brödet i rutor och servera det ljummet till soppa.
Efter fastemånaden ramadan utbryter den stora festen med mycket mat och glatt umgänge. Här ger muslimske kocken Fredrik Idris Brusi förslag på mustiga rätter.