Du behöver
- Ingredienser
- Mandelkaka
- 50 g mandelmassa
- 2 uppvispade ägg
- 1 1/4 dl vetemjöl
- 1 1/2 dl Dansukker Strösocker
- 1/2 tsk bakpulver
- 200 g mjukt smör
- Färska bär i limesirap
- Cirka 1/2 l färska bär eller frukt
- 2 1/2 dl Dansukker Vit Sirap
- 1/2 lime
- Hemgjord vaniljglass
- 0,5 l matlagnings- eller kaffegrädde
- 1 dl Dansukker Strösocker
- 2 tsk Dansukker Vaniljsocker
- 4 äggulor
Gör så här
1
Mandelkaka
2
Sätt ugnen på 175°.
3
Rör ihop mandelmassa och socker. Tillsätt de vispade äggen lite i taget och rör sedan ner det mjuka smöret. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten.
4
5
Häll smeten i en liten avlång form. Grädda kakan i 175° varm ugn i 15–20 minuter. Låt kakan svalna, och skär den sedan i lagom tjocka skivor.
6
7
8
Färska bär i limesirap
9
Skala och finhacka det yttersta skalet av limen. Dela limen och pressa ur saften. Blanda saft och skal med sirapen och låt det hela dra i kylen.
10
11
Vänd ner frukt eller bär i den kalla lagen omedelbart före servering. I stället för limeskal kan du använda finhackad färsk mynta.
12
13
14
Hemgjord vaniljglass
15
Koka upp grädden med sockret. Tag grytan från värmen och tillsätt vaniljsockret. Rör ner äggulorna i gräddblandningen och värm på svag värme under ständig omrörning tills blandningen tjocknar till en kräm. Sila krämen och låt den kallna.
16
17
Häll den kylda krämen i en glassmaskin eller låt den stå i frysen i 10 timmar och rör om i den med jämna mellanrum. Det går också bra med en god, färdigköpt glass.