Mandelkaka med bär och glass

Du behöver Ingredienser Mandelkaka 50 g mandelmassa 2 uppvispade ägg 1 1/4 dl vetemjöl 1 1/2 dl Dansukker Strösocker 1/2 tsk bakpulver 200 g mjukt...


4 portioner

Du behöver

  • Ingredienser
  • Mandelkaka
  • 50 g mandelmassa
  • 2 uppvispade ägg
  • 1 1/4 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl Dansukker Strösocker
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 200 g mjukt smör
  • Färska bär i limesirap
  • Cirka 1/2 l färska bär eller frukt
  • 2 1/2 dl Dansukker Vit Sirap
  • 1/2 lime
  • Hemgjord vaniljglass
  • 0,5 l matlagnings- eller kaffegrädde
  • 1 dl Dansukker Strösocker
  • 2 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 4 äggulor

Gör så här

1
Mandelkaka

2
Sätt ugnen på 175°.

3
Rör ihop mandelmassa och socker. Tillsätt de vispade äggen lite i taget och rör sedan ner det mjuka smöret. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten.

4

5
Häll smeten i en liten avlång form. Grädda kakan i 175° varm ugn i 15–20 minuter. Låt kakan svalna, och skär den sedan i lagom tjocka skivor.

6

7

8
Färska bär i limesirap

9
Skala och finhacka det yttersta skalet av limen. Dela limen och pressa ur saften. Blanda saft och skal med sirapen och låt det hela dra i kylen.

10

11
Vänd ner frukt eller bär i den kalla lagen omedelbart före servering. I stället för limeskal kan du använda finhackad färsk mynta.

12

13

14
Hemgjord vaniljglass

15
Koka upp grädden med sockret. Tag grytan från värmen och tillsätt vaniljsockret. Rör ner äggulorna i gräddblandningen och värm på svag värme under ständig omrörning tills blandningen tjocknar till en kräm. Sila krämen och låt den kallna.

16

17
Häll den kylda krämen i en glassmaskin eller låt den stå i frysen i 10 timmar och rör om i den med jämna mellanrum. Det går också bra med en god, färdigköpt glass.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top