Lätt fransysk fisksoppa

Du behöver 1 pkt (400 g) djupfryst eller färsk torskfilé 2 hackade gula lökar 2-3 pressade vitlöksklyftor 1 msk (oliv)olja 1 litet stånd färsk fänkål...


4 portioner

Du behöver

  • 1 pkt (400 g) djupfryst eller färsk torskfilé
  • 2 hackade gula lökar
  • 2-3 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk (oliv)olja
  • 1 litet stånd färsk fänkål
  • 1-2 burkar/paket krossade tomater
  • 4 dl vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar eller ca 3 msk fiskfond (från flaska)
  • 1 kuvert (0,5 g) saffran
  • 1-2 tsk salt
  • 2 krm mald svartpeppar
  • ca 1 dl crème fraîche
  • hackad persilja
  • 1 burk, ca 200 g musslor i vatten
  • 200-250 g oskalade räkor

Gör så här

1
Halvtina torskblocket så att det lätt kan skäras i bitar.

2

3
Skala och hacka lökarna. Fräs lökhacket glansigt med vitlök i olja i en gryta. Skiva, finhacka och lägg i fänkålen. Tillsätt tomatkross, vatten, buljongtärningar eller fond och saffran. Smaka av med salt och svartpeppar. Sjud sakta under lock 10-15 minuter. Rör i 1-2 msk crème fraîche.

4

5
Skär halvtinad fiskfilé i rätt stora bitar och lägg i soppan strax före servering. Sjud fisken några få minuter så att den blir vit och precis genomkokt. Men inte mer. Dags att smaka av. Mer salt? Peppar?

6

7
Musslor och räkor är inget måste. Du gör som du själv vill. Om du tillsätter dessa, gör så här: Hetta som hastigast upp musslorna med sitt spad i soppan. Skala och tillsätt räkorna som inte ska koka. Då blir de sega.

8

9
Strö över persilja och servera soppan med brytbröd och med kvarvarande crème fraîche – att fördela i varje tallrik.


Kommentar:
Väl bröd till som passar vid ev. allergi.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top