Du behöver
- 1 pkt (400 g) djupfryst eller färsk torskfilé
- 2 hackade gula lökar
- 2-3 pressade vitlöksklyftor
- 1 msk (oliv)olja
- 1 litet stånd färsk fänkål
- 1-2 burkar/paket krossade tomater
- 4 dl vatten
- 2 fiskbuljongtärningar eller ca 3 msk fiskfond (från flaska)
- 1 kuvert (0,5 g) saffran
- 1-2 tsk salt
- 2 krm mald svartpeppar
- ca 1 dl crème fraîche
- hackad persilja
- 1 burk, ca 200 g musslor i vatten
- 200-250 g oskalade räkor
Gör så här
1
Halvtina torskblocket så att det lätt kan skäras i bitar.
2
3
Skala och hacka lökarna. Fräs lökhacket glansigt med vitlök i olja i en gryta. Skiva, finhacka och lägg i fänkålen. Tillsätt tomatkross, vatten, buljongtärningar eller fond och saffran. Smaka av med salt och svartpeppar. Sjud sakta under lock 10-15 minuter. Rör i 1-2 msk crème fraîche.
4
5
Skär halvtinad fiskfilé i rätt stora bitar och lägg i soppan strax före servering. Sjud fisken några få minuter så att den blir vit och precis genomkokt. Men inte mer. Dags att smaka av. Mer salt? Peppar?
6
7
Musslor och räkor är inget måste. Du gör som du själv vill. Om du tillsätter dessa, gör så här: Hetta som hastigast upp musslorna med sitt spad i soppan. Skala och tillsätt räkorna som inte ska koka. Då blir de sega.
8
9
Strö över persilja och servera soppan med brytbröd och med kvarvarande crème fraîche – att fördela i varje tallrik.
Väl bröd till som passar vid ev. allergi.