Du behöver
- 12 små schalottenlökar
- 1 msk smör
- 4 msk vetemjöl
- 4 dl vatten
- 1/2 tärning kalvbuljong
- 12 katrinplommon och/eller torkade aprikoser
- 1/2 dl russin
- 2 kanelstänger
- 2–3 msk nyponmarmalad
- 4 portioner couscous
- 1 tärning kalvbuljong
- 1 msk olivolja
- salt, svartpeppar
- 1 msk smör
- 400 g entrecote i skivor
- 1/2 msk olivolja
- flingsalt, svartpeppar
- 2 msk mandelspån
- (eller pinjenötter)
- Myntaklick:
- 2 dl färskost
- 3/4 tsk salt
- 2 krm stött (rosé)peppar
- 1– 2 msk finstrimlad färsk mynta
Gör så här
1
Lägg löken i blöt i hett vatten 5 minuter. Halvera sen lökarna och drag av skalet men behåll fästet. Stek dem guldbruna i smör i varm traktörpanna som har lock. Pudra mjöl över, rör om och tillsätt vatten och buljongtärning. Lägg i frukt och kanelstänger. Låt sjuda 5–10 minuter under lock, smaksätt med nyponmarmelad (kan bytas mot rönnbärs- eller kvittengelé). Strö på mandel vid servering.
2
Koka couscous efter paketets anvisning i buljong med olivolja.Smaka av med salt och peppar och vänd i smör strax före servering.
3
Pensla köttskivorna med olja, salta och peppra. Stek på hög värme, gärna i grillpanna, ett par minuter på varje sida, till fin färg. Låt vila 5–10 minuter innan köttet strimlas.
4
Myntaklick Blanda allt, gärna en stund i förväg. Servera till köttet.
5
Lägg upp couscousen på värmt ugnsfat, gör en grop mitt i. Lägg fruktsåsen i gropen, toppa med kött. Lägg på en myntaklick.