Du behöver
- 2 stora palsternackor
- olivolja
- salt
- Vinägrett:
- 2 tomater
- 1 1/2 dl olivolja
- 1/2 dl pressad citron
- det rivna skalet av 1 citron
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1/2 dl delade, gröna oliver utan kärna
- 1/2 dl dito svarta
- 1 msk hackad kapris
- salt och svartpeppar från kvarnen
- rucolasallad och hyvlad parmesan till garnering
Gör så här
1
Skölj och borsta palsternackorna men behåll skalet. Vänd dem i olivolja och salta. Baka dem sakta på en plåt i ugnen, 100 grader i cirka en timme. Känn med en tandpetare om de är mjuka. Låt svalna.
2
Snitta tomaternas skal och doppa dem i kokande vatten i 20 sekunder. Spola kallt och dra av skalet. Gröp ur och tärna tomaterna. Blanda dem med vinägrettens övriga ingredienser. Smaka av med salt och svartpeppar.
3
Skiva palsternackorna tunt på längden. Fördela dem över tallrikar, skeda över vinägretten och garnera med rucolasallad och hyvlad parmesan.