Läsar-recept

Margaretas hälsobröd

Du behöver 4 dl vatten ljumt 1 dl rågkross 1 dl vetekross 1 dl linfrö 1 dl vetekli 1 dl russin 2 dl lingonsylt 3...


0 portioner

Du behöver

  • 4 dl vatten ljumt
  • 1 dl rågkross
  • 1 dl vetekross
  • 1 dl linfrö
  • 1 dl vetekli
  • 1 dl russin
  • 2 dl lingonsylt
  • 3 tsk salt
  • 3 tsk kummin eventuellt
  • 5 dl kokande vatten
  • 2 pkt torrjäst eller 1 hg färsk jäst
  • 1.5 l vetemjöl

Gör så här

1
Dag 1.

2
Blanda allt som står ovanför markeringen, låt stå över natten eller från morgon till kväll.

3

4
Dag 2 eller på kvällen.

5
5 dl kokande vatten röres ner i blandningen. Låt stå till lagom jästemperatur.

6
Jäst och vetemjöl arbetas i, tills degen är smidig.

7
Låt jäsa 30-40 minuter

8
Baka ut till 3 runda limpbullar eller lägg i 3 stora bakformar eller lägg hela degen i långpannan.

9
Låt jäsa 30-40 minuter.

10
Grädda i 250 grader i 20 minuter. täck med aluminiumfolie på slutet vid behov.


Kommentar:
Margareta, som jag fick receptet av, har i sin tur fått receptet från Värmland, där hon bodde och verkade under många år.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top