Du behöver
- 4 dl vatten ljumt
- 1 dl rågkross
- 1 dl vetekross
- 1 dl linfrö
- 1 dl vetekli
- 1 dl russin
- 2 dl lingonsylt
- 3 tsk salt
- 3 tsk kummin eventuellt
- 5 dl kokande vatten
- 2 pkt torrjäst eller 1 hg färsk jäst
- 1.5 l vetemjöl
Gör så här
1
Dag 1.
2
Blanda allt som står ovanför markeringen, låt stå över natten eller från morgon till kväll.
3
4
Dag 2 eller på kvällen.
5
5 dl kokande vatten röres ner i blandningen. Låt stå till lagom jästemperatur.
6
Jäst och vetemjöl arbetas i, tills degen är smidig.
7
Låt jäsa 30-40 minuter
8
Baka ut till 3 runda limpbullar eller lägg i 3 stora bakformar eller lägg hela degen i långpannan.
9
Låt jäsa 30-40 minuter.
10
Grädda i 250 grader i 20 minuter. täck med aluminiumfolie på slutet vid behov.
Margareta, som jag fick receptet av, har i sin tur fått receptet från Värmland, där hon bodde och verkade under många år.