Du behöver
- 400 g köttfärs
- 1 ägg
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk salt
- 1 krm grovmald svartpeppar
- 75 g fetaost
- 10 gröna oliver
- Till stekning
- 1-2 msk olivolja (virgin)
- Sallad
- 1 paket (250 g) djupfrysta haricots verts
- 1 liten silverlök eller rödlök
- 1 bit gurka, ca 10 cm
- 2-3 tomater
- 2 msk olivolja (extra virgin)
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 msk vatten
- 1/2 tsk salt
- 2 msk hackad mynta
- 2 msk hackad persilja
Gör så här
1
Blanda färsen med ägg och kryddor. Dela den i 8 bitar. Tärna osten smått och hacka oliverna. Gör en liten grop i varje köttfärsbit och lägg i lite ost och oliver. Forma färsen runt om fyllningen till avlånga järpar.
2
Stek järparna runt om i oljan i en stekpanna cirka 8 minuter.
3
Tina bönorna enligt förpackningens anvisning. Skala och skär löken i tunna ringar. Skala och halvera gurkan på längden. Gröp ur gurkan med en liten sked och skär den i halvmåneformade skivor. Skölj och tärna tomaterna. Blanda samman oljan med vinäger, vatten, salt och örter. Vänd ner grönsakerna.
4
Servera järparna med salladen och couscous eller pasta till.
Lägg en liten klick fast matfett i stekpannan när du steker i olja så får du steksignal. Det är då lätt att se när oljan är tillräckligt varm att steka i. När matfettet smält och tystnat är det dags.