Du behöver
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl strösocker
- 2 dl ljus sirap
- 1.5 tsk lakritsgranulat (finns bland annat på Panduro)
- saltlakritsarom 5 droppar (finns hos Stockholms Aeter & Essencefabrik)
- svart hushållsfärg (finns bland annat på Panduro)
- 1 dl mandel hackad, skållad
- 40 g smör rumsvarmt
Gör så här
1
Sätt ut pappersknäckformar på en plåt. Koka grädde, socker, sirap och lakritsgranulat i en tjockbottnad rostfri kastrull till mjukt–fast kulprov (se ruta). Massan ska vara cirka 116–121 grader om du använder termometer. Rör med en träslev emellanåt.
2
Tillsätt saltlakritsarom, svart färg, hackad mandel och smör. Fyll upp knäckformar och låt knäcken svalna. Förvara knäcken svalt i en lufttät burk.